top of page

Teräsrakenne-lehdessä on julkaistu BeamAce-laitteen asiakascase.

Lue, miten Ovitek Oy hyötyy jo käytössään olevasta BeamAcesta.



Suomalainen innovaatio helpottaa teräspalkkien mitoitusta


Teräspalkkien perinteinen mitoittaminen on usein hidasta ja se on myös altista mittavirheille. Tarkka, helppokäyttöinen BeamAce tuo työhön nopeutta ja luotettavuutta ja auttaa vähentämään kalliita virheitä. Teräsosien mitoittaminen ja merkkaaminen on perinteisesti ollut työlästä, ja siinä on helposti tullut inhimillisiä virheitä. Rockroth Oy:n perustaja Andreas Stenroth on itse levyseppähitsaaja ja koneinsinööri ja työskennellyt mitoittamisen ja merkkaamisen parissa. ”Sieltä alan sisältä on vähitellen kehittynyt ajatus, että tähän työhön tarvittaisiin avuksi tarkka, helppokäyttöinen ja nopeutta lisäävä laite.”

Perinteisen menetelmän hankaluus ja epätarkkuus korostuu erityisesti mitoitettaessa palkin uumaa, ja tähän on kaivattu ratkaisua. Stenroth alkoi kehitellä laitetta yhteistyökumppaneiden kanssa. ”Se on ollut pitkä prosessi, koska halusimme tehdä laitteesta sellaisen, että se toimii luotettavasti konepajaympäristössä. Siellä voi olla likaista ja meluista ja konepajatyöntekijöillä on tyypillisesti käsiä suojaavat paksut hanskat, joilla ei ainakaan mitään hipaistavia kosketus- näyttöjä käsitellä.”

Helppous käyttäjän kannalta on ohjannut tuotesuunnittelua. ”Käyttöliittymän piti olla mahdollisimman yksinkertainen ja laitteen käyttö piti olla opetettavissa nopeasti. Ja sellainen siitä tulikin. Siihen ei montaa minuuttia tarvita, kun toiminnot on esitelty ja sen jälkeen käyttäjä tietää täsmälleen, mihin laitetta pystyy käyttämään ja millä tavoin.”

BeamAce saatiin kehitettyä valmiiksi viime vuonna ja siihen on ollut paljon kiinnostusta yrityksissä, joissa valmistetaan teräsrakenteita. Stenroth kertoo, että pian sen parissa alkoi yhteistyö Retcon kanssa, joka on jo käsite hitsaus- ja teräsrakennealalla. ”He eivät vain myy asiakkaille tuotteita kuvastosta vaan tarjoavat kokonaisia ratkaisuja.”

”Yhdessä Retcon kanssa olemme esitelleet laitetta messuilla, ja sitä kohtaan on ollut vahvaa kiinnostusta Suomen lisäksi myös ulkomailla”, Stenroth sanoo.

Sellaisille asiakkaille, jotka tekevät teräsrakenteita vain osan aikaa, on tarjolla kevyempi ratkaisu. ”BeamAce-laitetta voi myös vuokrata.”


Ovitekilla BeamAce on tuonut helppoutta ja nopeutta työhön


Ovitek Oy on euralainen yritys, joka valmistaa ja asentaa teräsrakenteita sekä ovia ja ikkunoita. Teräsosien tarkka mitoitus on keskeinen osa päivittäistä työtä. Hitsaaja Toni Systä on jo ehtinyt testata, miten BeamAce toimii käytännössä. ”Koneen näytön kuvakkeet olivat helppolukuisia ja nopeita oppia. Muutenkin koneen käyttöönotto oli helppoa. Perinteisiin mitoitustapoihin verrattuna laitteen helppous ja tarkkuus yllätti.”

Laitteella on Ovitekilla ollut toistaiseksi kaksi vakiokäyttäjää. ”Isot ja tukevat painikkeet tekevät käytöstä sujuvaa. Uuden nollapisteen luonti nopeuttaa erityisesti porrasreisien mitoittamista”, Systä kommentoi.

Toimitusjohtaja Pasi Lempinen toteaa, että jo tässä vaiheessa BeamAce on helppo nähdä tuotantoa tehostavana tekijänä. ”Se on myös saanut miettimään tuotannon optimointia siten, että yksi henkilö tekisi mitoittamisen samaan tapaan kuin sahan hoitaa yksi henkilö. BeamAce-laitteen käyttö parantaa tarkkuutta ja näin ollen kalliiden virheiden mahdollisuus vähenee.”





Yllättyneitä kommentteja asiakkailta


Retco Oy maahantuo hitsausalan tuotteita ja kouluttaa asiakkaita hitsaukseen liittyvien laitteiden käyttöön. Tuotepäällikkö Mika Talvisilta on toiminut kaupan alalla 30 vuotta ja tuntee hitsaukseen liittyvät tuotteet kattavasti pitkältä ajalta. ”BeamAce on hienoin tuoteuutuus koko tänä aikana. Laite on suunniteltu alusta pitäen ratkaisemaan alalle yleinen mitoitus- ja piirrotusongelma, joka korostuu erityisesti uumapalkeilla.”

Talvisilta on nähnyt konkreettisesti, miten innovaatio helpottaa työtä. ”Normaalisti näitä töitä tehdään rullamitalla ja suorakulmalla, jolloin mitoitustarkkuus vaihtelee mittanauhan laadun ja käyttäjien välillä. BeamAce nopeuttaa mitoittamiseen kuluvaa aikaa ja vähentää helppokäyttöisyydellään ja tarkkuudellaan työssä tapahtuvien laskuvirheiden mahdollisuutta.”


Asiakkailta on tullut paljon kiinnostusta ja palaute on ollut jopa hieman yllättynyttä. ”Laitetta esiteltäessä poikkeuksetta jokainen asiakas on ollut yllättynyt, kuinka Suomessa on voitu tehdä tällainen keksintö ja se vieläpä valmistetaan kotimaassa”, Talvisilta kertoo.


Laitteen käyttöönotto on sujunut siten, että Talvisilta näyttää yhdelle ihmiselle 15 minuutissa, mitä laitteella voi tehdä. Sen jälkeen mitoittaja osaa asian ja voi opettaa laitteen käytön työkaverille. ”Helppo käyttöönotto, suomenkieliset ja yksinkertaiset valikot sekä loppuun saakka mietityt toiminnot ja yksityiskohdat ovat saaneet kiitosta”, Talvisilta sanoo.


Työtä helpottavan laitteen käyttöönotto mahdollistaa yrityksen tuotannon optimointia laajemminkin. ”Kun käytössä on päästy alkuun, yritykset ovat miettineet myös toimintojaan uusiksi. Mitoitustyö onkin jatkossa saatettu kohdentaa tietyille henkilöille, jotka tekevät täysipäiväisesti mitoittamista, jolloin laitteelle saadaan hyvä käyttöaste ja kaikki hyöty ulos.”


Laatu, kustannustehokkuus, kilpailukyky ja omien asiakkaiden hyvä palvelu ovat monen yrityksen päätöksenteossa keskeisiä tekijöitä. Talvisilta toteaa, että monet Retcon asiakkaista tunnistavat, että mitoituksen ja merkkaamisen kustannukset ovat merkittävä osa teräsrakenteiden valmistusta, ja myös sen puolen, miten paljon erilaisten mitoitusvirheiden korjaaminen maksaa. ”Näistä syistä he ovat olleet kiinnostuneet laitteesta.” -JP

 

Valokuvat: Retco Oy

Teräsrakenne 1 / 2023

bottom of page